utrecht

Universiteit Utrecht 23 maart 2012

De wel zeer heuse wetenschapper Martin Zebracki is wetenschappelijk onderlegd onverdeeld enthousiast over De Transparante Kerk:
Op 23 maart 2012 om 14.30 uur promoveer ik op het onderwerp kunst in de openbare ruimte. Ik ben van mening dat ik deze gelegenheid te baat zou moeten nemen om er iets groters van te maken in samenwerking met Centrum voor Wetenschap en Cultuur en de gemeente Utrecht.
Na vier jaar onderzoek naar kunst in de openbare ruimte van Nederland en Vlaanderen beklijft één naam, te weten die van de zeer talentvolle kunstenaar Frank Los . Hij is gelukkig bereid om na afloop van mijn verdediging zijn succesvol concept van de Transparante Kerk uit te voeren tegenover het academiegebouw en voor het universitaire en grotere publiek. Zo krijgt ook de Domkerk er een zusje bij.
DeTransparante Kerk is een ‘sociale sculptuur’: het is zowel een object als maatschappelijk proces. Het is een vorm van toegepaste cultuur en entertainment en dient in het bijzonder maatschappelijke doelen die het gemeentelijk cultuurbeleid en de universiteit beoogt. Denk aan Culturele Hoofdstad Utrecht 2018 en begrippen als cultureel toerisme en sociale cohesie.
De Transparante Kerk speelt in op bewustwording van de sociale ruimte die we gebruiken, waar we in leven, waar we van kunnen houden en waar we ons aan kunnen ergeren, etc. Het laat je grenzen trekken en zien dat binnen buiten kan zijn, en andersom. Het benadrukt ‘interesse’ (het ‘tussen-zijn’). Al met al is deTransparante Kerk ” een grote uitnodiging tot tolerantie, verlichting, openheid, transparantie, verzachting enzovoort”. Willens en wetens worden we dagelijks geconfronteerd met deze thema’s. En dat gebeurt in verschillende domeinen: kunst, religie, wetenschap en maatschappij.
De Transparante Kerk verenigt deze domeinen in één concept.