kerk-klapt

Kinderziekte: kerk barst uit voegen!

Ja, je leest het goed: de Transparante Kerk barstte afgelopen donderdagavond laat uit haar voegen. Blijkbaar was er een constructiefout waardoor het platte dak met een paar fikse knallen een grote bobbel werd. De spanning die er op stond deed ons besluiten de kerk leeg te laten lopen. Dat was aan het einde van donderdagavond het einde van de aanwezigheid van De Transparante Kerk op Motel Mozaïque.

klap
Waarschijnlijk kun je voorstellen hoe deze klap bij ons aankwam: hard!!! Sabien en ik zijn door een heel emotioneel proces gegaan. Het ging van schrik tot aan verdriet. Het ging van verdriet naar een gevoel van onmacht. Het resultaat is echter dat we er sterker van zijn geworden. We zien er de waarde nu van in dat dit is gebeurd.

kracht
Bij elk nieuw project kun je er eigenlijk vanuit gaan dat je met tegenvallers te maken krijgt. Deze tegenvallers hebben een functie. Als je niet volledig achter je project staat sabelen tegenvallers je neer. Maar als je echt achter je project staat zorgt elke tegenvaller ervoor dat je nog steviger in je zadel komt te zitten. En dat laatste is precies wat wij nu ervaren.

ruimte
Daarnaast zorgde deze tegenvaller ervoor dat er ruimte kwam voor andere zaken waarvan de waarde niet in te schatten valt.  Sabien en ik zijn dichter naast elkaar komen te staan door deze ervaring. Wij hebben kennis gemaakt met enorm veel medeleven van de organisatoren van het festival. Verder kwamen er momenten langs die we nooit hadden meegemaakt als de kerk in stand was gebleven. Ik heb nu bijvoorbeeld filosofie-theater gebracht in een oude boom terwijl ik samen met mijn publiek op takken zat. Daarnaast heb ik mensen leren kennen die ik anders niet had ontmoet.

waarde zien
Zijn  we iets kwijt geraakt? Nee. Dit weekend leverde ons iets anders op dan wij hadden verwacht. En dat valt niet in waarde uit te drukken. Dat is mogelijk geworden door onze verwantschap aan het festival. Wij hebben na de teleurstelling niet het hazepad gekozen. Wij zijn gebleven. En we hebben getracht een andere invulling te geven aan het festival. Ik heb karikaturen getekend. Ik heb gedichten voorgedragen. En ik heb gefilosofeerd met bezoekers die ervoor open stonden. Tegelijkertijd hebben we (onbewust) laten zien hoe krachtig je kunt blijven bij “tegenslag”. Ik hoop dat dit andere mensen heeft geïnspireerd.

lof voor Motel Mozaïque
Niks dan lof heb ik voor de organisatie van Motel Mozaïque. Zij heeft besloten ons toch nog een gedeelte van de gage uit te keren. Daarnaast kreeg ik een kleine vergoeding voor de alternatieve werkzaamheden. Wij ontvingen compleet begrip. En dat was erg fijn.

lof voor de maker van De Transparante Kerk
De maker van De Transparante Kerk maakt zich verantwoordelijk. Hij gaat deze week kijken naar de oorzaak. En hij zal de Kerk sterker maken. Elk ding wat hij maakt is een uniek product. Transparant plastic is minder sterk materiaal dan vrachtwagen-zeil. Bij hem is elke keer de kans aanwezig dat er iets mis gaat. Hij is wat dat betreft een dappere ondernemer. En hij is een ondernemer die instaat voor zijn producten. Dat maakt onze vertrouwensband sterker.

Ik zou zeggen: eind goed, al beter.

Een gedachte over “Kinderziekte: kerk barst uit voegen!”