hangjongeren-wijkbewoners-transparante-kerk-video

Hangjongeren en wijkbewoners verenigen

5-7-2012 –  Jong in Oostgelre vroeg De Transparante Kerk om hangjongeren en wijkbewoners met elkaar te verenigen. We kwamen eruit met een plan. Hieronder beschrijf ik het proces.

jongeren
De jongeren waren er het eerst. Op natuurlijke wijze vonden zij een plek in hun park.

wijkbewoners
Als de eerste wijkbewoners arriveren lijkt het ook zo gewoon dat de jongeren veld ruimen. Ze verkassen naar een andere plek in het park. Hierboven kun je zien met welk een gemak de wijkbewoners de plek van de jongeren in konden nemen. Het grappige is dat zij dat zelf niet eens konden weten.

video
In De Transparante Kerk werd een video getoond waarin verschillende betrokkenen praatten over vernielingen in het park en het gemis van een vast honk voor de jongeren.

gesprek
Hierna leidde ik een gesprek over bovenstaande onderwerpen. Voornaamste taak was oordelen uit de lucht halen en ruimte bieden aan allebei de partijen. Als iedereen naar elkaar luistert wordt iedereen begrepen. Eigenlijk was de situatie een soort weegschaal. Als één van beide kanten te weinig gewicht kreeg stapte ik over naar de andere kant.

plan
De gemeenschap is uit de kerk gekomen met een plan.  Er komt een honk voor de jongeren. De wijkbewoners en de gemeente zullen de jongeren daarbij helpen.

resultaat

In de ruimte buiten de kerk raakte beide groepen met elkaar in gesprek. Waar eerst twee volkomen gescheiden groepen waren schoof men nu schoorvoetend naar elkaar toe. De jongerenwerker in het paarse shirt staat maar mooi te glimmen!