pauluskerk-overdag

Geen mens op straat! een verslag…

Vanaf woensdag 31 augustus tot zaterdagnacht 10 augustus j.l. heeft De Transparante Kerk in hartje Rotterdam gestaan. Dit was op verzoek van De Pauluskerk.  Drie en een halve nacht hebben er bijna twintig vluchtelingen in geslapen. Zij kwamen op straat terecht omdat hun nachtopvang werd gesloten. De laatste nacht moest iedereen de regen trotseren om in De Pauluskerk verder te gaan slapen. Vanwege de storm kon De Transparante kerk niet overeind blijven. In de stromende regen hebben wij hem opgeruimd.

wie helpt nu wie?
Het is niet altijd duidelijk wie nu wie helpt. Natuurlijk waren de vluchtelingen blij dat ze bij ons konden overnachten. Maar ondertussen zijn wij zo geïnspireerd geraakt door deze mensen dat wij deze ervaring nooit hadden willen missen. Vanaf het moment dat we De Pauluskerk binnen kwamen zijn wij met het grootste gemak opgenomen in de gemeenschap. We kwamen in contact met zeer krachtige mensen waarmee we ons intens verbonden voelden. We zijn al die dagen opgenomen in  een prachtige familie.

verhalen
In deze dagen kregen we de meest persoonlijke verhalen te horen van de bezoekers van De Pauluskerk. En het was verbazingwekkend hoe open de meeste mensen waren. Het was enorm leerzaam. Er was een vrouw die mij leerde begrijpen waarom zij in haar arm moet snijden. Een vrolijke jongen vertelde over zijn cocaïne-verslaving en liet zien dat zijn leven niet eens zo slecht was. Een man liet mij inzien hoe gemakkelijk het mogelijk is dat je opeens iemand hebt vermoord. Er was een man die fietsbellen als ring droeg omdat iedereen dan lekker snel voor je opzij gaat.  En we zagen met welk een gedrevenheid dominee Dick Couvee met ziel en zaligheid opkwam voor deze mensen. Respect!!!!!

hardheid
Mensen die er verder van af staan lijken minder begrip te hebben voor de situatie van deze mensen. Het schijnt dat er in de gemeenteraad wordt gesproken over “criminelen” in plaats van vluchtelingen. Mensen denken dat afgewezen vluchtelingen met het grootste gemak terug kunnen naar hun thuisland. Maar dat is in de meeste gevallen niet het geval. Het schijnt bijvoorbeeld dat de overheid daar vaak ontkent dat deze mensen uit hun land afkomstig zijn. En probeer dan maar eens het tegendeel te bewijzen. Daarnaast wil de overheid hier graag zoveel mogelijk vluchtelingen kwijt waardoor ze gebieden veilig verklaren terwijl ze dat niet zijn. Het lijkt er sterk op dat de hardste oordelen afkomstig zijn van de meest onwetenden.

sympathie
De mensen die dichtbij de zwervers leven hadden veel sympathie voor onze actie. Politie-mensen kwamen zeer vriendelijk een praatje maken en nodigden ons van harte uit om contact op te nemen als dat nodig was. Ook ondernemers waren betrokken en wilden graag op de hoogte gehouden worden. Ze leken mij goed op de hoogte. Ze spraken over verschillende kanten van de situatie.Natuurlijk zien zij de zwervers liever in de opvang dan op straat omdat er dan minder overlast is. Maar er werd ook veel gesproken over menselijkheid.

Naast De Transparante Kerk werden handtekeningen verzameld. Over het algemeen werd daar heel positief op gereageerd. De handtekeningen stroomden binnen. Veel mensen bleven ook even hangen voor een praatje. Het was dan ook uitermate gezellig op het plein. Het was dan ook een vriendelijke actie. Er was een tafel waar je aan kon zitten. Er was koffie, thee en water beschikbaar voor de aanwezigen. Er werd les gegeven aan zwervers. En mensen waren bezig met creatieve uitingen. Er werd niet geschreeuwd of op een andere luidruchtige manier om aandacht gevraagd. het was gewoon heel mooi.

Of er een oplossing komt voor de groep vluchtelingen moeten we nog even afwachten. Maar ik heb dominee Dick Couvee leren kennen. Hij zal niet zo gauw opgeven. En volgens mij weet de politiek dat ook.