NvdM-A4-incl

Filosoferen over Mode

Op 11 juni aanstaande staat De Transparante Kerk op het dakterras van Arnhem Fashion Factory tijdens de Nacht van de mode. Er valt immers goed te filosoferen over mode.

camouflage
Mode kun je zien als camouflage. Als je de mode van dit jaar aantrekt val je niet op in de massa. Je maakt van je eigen unieke verschijningsvorm eenheidsworst. Waarom willen mensen zoveel mogelijk op anderen lijken?

groepsgedrag
Mode kun je ook  zien als groepsgedrag. De groep waarbij je hoort bepaalt wat je aandoet. Binnen de groep ben je gecamoufleerd. Maar als groep wil je afwijken. Eigenlijk lever je hier ook iets in van je individualiteit. Wat krijg je ervoor terug? En tegen welke prijs?

individu
Het individu wat zich niks aantrekt van mode zal datgene aantrekken wat het beste past bij het individuele karakter. Binnen de groepskledij is er ruimte voor variatie. Binnen de regels proberen mensen ook creatief te zijn. Maar degene die het lef heeft om individu te zijn beschikt over oneindige creatieve ruimte. Hier komen dan ook de meeste trends vandaan.

desinteresse
Er zijn ook mensen die niet geïnteresseerd zijn over wat ze aantrekken. Een broek is een broek. Het is behoorlijk gezond om niet bezig te zijn met wat anderen van je vinden. Maar zegt je kleding niet ook iets over je eigenwaarde?

We are numbers
Omdat we allemaal gelijk zijn, we allemaal verbonden zijn en omdat we met zijn allen één zijn wil Twan Verdonck iedereen op de wereld nummeren. Daarom kun je op de Nacht van de mode een shirt kopen met jouw unieke nummer erop.  Wellicht gaan we in dialoog.

kunstenaars
Graag ga ik deze avond ook  in dialoog met kunstenaars uit de modewereld. Hoe denken zij over mode? Wat betekent mode volgens hen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *