transp.kerk2web

Bedrijven Kontakt Dagen

Gisteren en eergisteren stond De Transparante Kerk op de Bedrijven Kontakt Dagen in de Rijnhal te Arnhem. Het viel op dat de sfeer stijfjes was. Mensen die twintig jaar geleden hier ook al kwamen zagen dat er sindsdien nog steeds niks is veranderd. Wat is dat toch eigenlijk jammer. Moet netwerken en zaken doen ongezellig zijn? Wordt het niet eens tijd voor een frisse benadering?

We namen de proef op de som en huppelden door de gangpaden van de Rijnhal. Dat was voor sommige toch echt even schrikken. Blikken spraken voor zich.

Alle stands waren vierkant en recht op de beurs: echt zoals het hoort. Regels? De Transparante Kerk zorgde voor een contrast. Ons eilandje van Duurzaamheid was een verademing. Zijn normen op deze beurs nodig of kon iedereen deze even in De Transparante Kerk loslaten?  We hadden allemaal op de beurs 1 doel: ondernemen, zoveel mogelijk kletsen en interesse wekken. Ieder op zijn eigen manier. Los of vast.

In De Transparante Kerk was voor de belangstellenden veel te beleven. Er was een videopresentatie die ondernemers inspireerde om duurzaam te ondernemen. Er was een biologische wijnproeverij. De hele dag kon men allerlei duurzame en biologische drankjes proeven. Dit varieerde van exotisch cocosbier (uit een halve cocosnoot) tot biologische cola. Er kon met blokken gespeeld worden in het kader van de natuurlijke groene stad. Er waren bakken opgesteld met vegetatie die diende voor het maken van groene daken. Er was een duurzame quiz met duurzame prijzen. En er werd ook nog eens veel gepraat en net gewerkt.

De Transparante Kerk zelf kreeg ook veel aandacht. De meest uiteenlopende ideeën werden besproken. We gaan wellicht gevangenen laten luchten in De Transparante Kerk. Een retraite in het bos bij wijze van reclame voor duurzame matrassen was een ander idee. Voortganger Frank Los zorgt daarbij voor een frisse blik op het natuurschoon.. Wakker worden met uitzicht op de natuur is weer eens iets anders dan slapen bij Dolfijnen in het Dolfinarium. En wat dacht je van een kerk die De Transparante Kerk midden in de kerk wil zetten?

Dit is het mooie van een concept open houden. Mensen kunnen hun eigen ideeën erop loslaten. De enige voorwaarden zijn dat het gaat om het stimuleren van ruim denken en dat ik als voortganger de gastheer ben zodat ik de  mensen kan uitnodigen om op onderzoek te gaan.

2 gedachten over “Bedrijven Kontakt Dagen”

1. Het lijkt me toch iets te makkelijk om zo negatief over de BKD te schrijven/ praten als je vooraf had kunnen weten waar je zou gaan staan. Toevalligerwijs weet ik dat jij, net zo als mijn stand, door de BKD organisatie er ondersteuning heeft plaatsgevonden en dat maakt dit soort opmerkingen nog miselijk makender.

Rechte stands, vierkante stands zijn een afbakening van ruimte en de ene onderneming – stichting – club weet zich beter te presenterend an een ander. De creativiteit van de ondernemer bepaalt zijn gezicht en enthousiasme e zijn uiteindelijke resultaat. Ja het bestaat op die wijze al tig jaar, op tig plaatsen en het ene jaar succesvoller dan het andere jaar. De driedelige strakke pakken zijn al gewijzigd naar casual.De gezamenlijke stands met eigen barfaciliteit slagen er beter in om de aandacht te terkken en zo zijn er meer verschillen.

Wanneer je als organisatie je er niet thuisgevoeld hebt maak je de keuze om er een volgende keer niet te gaan staan.

Het stuk zegt meer over de persoon – organisatie die het schrijft dan over de BKD

1. Inderdaad zegt elke uiting meer over de mens die het zegt. Dat jij er misselijk van wordt zegt dan weer vooral iets over jou.

Over de organisatie klaag ik overigens niet. Het was inderdaad tip-top geregeld.