ketting

Flexibiliteit in je organisatie

Structuur kan de gang van zaken gemakkelijker maken. De handelswijze staat al vast. Dus je hoeft niet elke keer na te denken over hoe je iets zal aanpakken.

Gaandeweg sluipen er steeds meer structuren en gewoonten je organisatie binnen. Omdat het zo geleidelijk gaat heb je het nauwelijks in de gaten. Dat heeft zo zijn voordelen. Maar op een gegeven moment kan het belemmerend gaan werken.

Een ander effect van structuren is dat je organisatie er minder soepel van wordt. Als je gewoonten volgt staat al gauw je blik op oneindig en je verstand op nul. Er wordt gedaan wat er te doen valt zonder al te veel om je heen te kijken.  In het uiterste geval wordt je organisatie star en bureaucratisch.

Daarom is het zinvol om van tijd tot tijd de structuren onder de loep te nemen. Af en  toe is het gewoon goed om een frisse wind door de organisatie te laten waaien.

In De Transparante Kerk zorgen we voor die frisse wind. We zetten de Transparante Kerk naast het gebouw en trekken in twijfel wat er in twijfel te trekken valt. Door dit nieuwe licht op de zaak brengen we beweging in wat vast zat. We maken bewust wat onbewust is geworden. En we  maken van uitroeptekens weer vraagtekens. Want als je eenmaal voor een methode hebt gekozen hoeft dat nog niet te betekenen dat dit de enige juiste is.

Bewust blijven is datgene wat zorgt voor flexibiliteit in je organisatie.